Märta och Hjalmar Söderberg – gift

Sällan har en berättelse lockat så till läsning. I Johan Cullbergs och Björn Sahlins bok om äktenskapet mellan Märta och Hjalmar Söderberg får vi följa deras liv mot en katastrof. Han är författaren och en ”grill-Janne” (dåtidens snobb och dandy). Hon är överklassflickan som blir en ”hysterika”, en sinnessjukdom som ansågs vara en kvinnlig störning. I lördags fick vi en förstklassig introduktion hos Natur och Kultur till boken Märta och Hjalmar Söderberg – en äktenskapskatastrof.

Det är en skildring av ett äktenskap i början av 1800-talet. Kvinnor är inte myndiga utan står under sina äkta mäns förmynderi. Här möts den fina flickan som har gått i flickskola och författaren med de gula skinnhandskarna. Hon förför honom. Han är känslig. Kaos.
De har båda älskare på sidan om men snart står det klart att Hjalmar inte vill tillbaka till sin fru. Vänner och bekanta intygar hennes sinnessjukdom, barnen tas ifrån henne och hon tas in för vård, b.la på Långbro sjukhus.
Här skulle nog vilken människa som helst förlora vettet, när barnen tas ifrån. Det slår mig att vara kvinna under 1800-talet skiljer sig i vissa fall inte mycket från idag. En kvinna kan inte bete sig hur som helst utan att få en ”dom” över sig. Sinnessjuk eller sköka, bitch eller inte en god mor.
Återkommer när jag läst boken. Det går ilningar genom kroppen.

Lämna en kommentar