Återstoden av dagen – Kazuo Ishiguros

Det är Anthony Hopkins röst som jag hör genom hela boken. Han som med bravur gör rollen som Stevens i filmen (1993) med samma namn. Även Emma Thomson är som klippt och skuren. Övriga är suddiga biroller. I boken vaggas jag sakta, sakta framåt genom tankar och brittiska landskap. Extra plus för nytt fint omslag.

aad

Återstoden av dagen – i ny skrud

 

Ganska snart tar mig tankarna till en annan bok och film, Välkommen Mr Chance/Finnas till (Jerzy Kosinksi). Det långsamma och detaljerade. Det isolerade livet/samhället och vad som styr åsikter och uppfattningar. Inte på något sätt att Stevens är bortkommen på ett sådant sätt som Chauncey Gardiner i Finnas till. Det är stämningen som jag tycker är mångt och mycket den samma.

I Återstoden av dagen finns förutom herreman och tjänare, fint folk och bondfolk, även en kärlekshistoria. Ganska subtil kan sägas. Men lika väl påtaglig, kanske för att den inte tillåts blomma ut mellan Stevens och Miss Kenton. Formatet med att jaget Stevens återberättar minnen från förr och upplevelser i nuet är trivsamt. Men väldigt långsamt. Ibland för långsamt. Bäst tycker jag om när samtalen mellan Stevens och Miss Kenton får breda ut sig. Och såklart bilturen genom den Engelska landsbygden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s