Äntligen mer av Kristina Sandberg

Inget nytt, men en nyutgåva av Ta i tu från 2003 och ett frukostseminarium i veckan som gick. Kastar mig över boken och börjar läsa. Samma omedelbara grepp som jag tycker så mycket om från trilogin om Maj. Det där vardagliga och täta, det nära och kända som både smeker och piskar.

K_Sandberg_ta_i_tu

Ta i tu av Kristina Sandberg

I Ta i tu får vi följa Maria under en kort period av hennes liv. Sjuttiotalet är fond och kvinnans roll är som mor, yrkesarbetande och vad rollen bör och inte bör vara är i fokus.
Vi får lyssna till samtalen mellan Maria och maken Anders. Hennes behov att utöka sitt utrymme. Kanske genom att gå ner i arbetstid och studera på halvtid. Vad säger Anders om det? Hushållskassan minskar. Vad ska hon med konststudier till?

Vad ”får” kvinnor göra utan att dömas? Kan kvinnor göra något utan att dömas? Att som kvinna våga ta steget mot något annat men att slitas mellan sin kvinnoroll som mor och maka och då gå sönder. I tu. Depression.

Kristina Sandberg berättar att hon tänkt sig att gestalta historien genom att låta de olika karaktärerna berätta ur sina synvinklar. Men Marias röst blev starkast. Det blev Maria som talade till Kristina.

Nu ska jag läsa Ta i tu och ta in texten.
Sedan finns några fler olästa Sandberg som tur är i väntan på nyheter.
Som den här; I köket hos Maj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s