Landsbygd vs storstad och hur du pratar om böcker

Studieförbundet Vuxenskolan bjöd igår in till en inspirationsträff – Sju tips till dig och din bokcirkel. Vi fick även se och höra Gertrud Hellbrand som skrivit Veterinären och som hon fick Landsbygdens författarstipendium för. Priset ska ”tilldelas en person som i sitt författarskap speglar nutidens landsbygd, med inriktning på författare i början av sin karriär.”

I Hellbrands bok återvänder karaktären Kristin hem till sin barndomstrakt efter att ha bott i Stockholm i många år. Det uppstår en konflikt. En känslomässig konflikt och något som jag tror att många som bott på landbygden och flyttat kan känna. Jag gör det. Att vara ett med sin hembygd, men att även vara alienerad från den. Att alltid vilja försvara sin bygd, den man en gång lämnat för att skapa något annat. Att få återskapa sig själv på okänd mark. Mycket, mycket intressant. Boken står hemma i bokhyllan och nu måste, måste jag läsa den.

Tipsen då, för att bokcirkla. Det är det goda samtalet som är det bästa tipset. Att få återuppleva en läst bok genom andras tankar. Formen hur samtalet går till är egalt. Här några konkreta tips:

  • Träffas i grupp 3- 12 personer
  • Träffas på en och samma plats eller
  • Gå med i en virtuell grupp på nätet eller Facebook
  • Välj ut några frågeställningar (Vilka intryck fick du? Hur beskrevs karaktärerna?) som ni ska diskutera kring boken ni läst
  • Lyssna och dela med dig

”Den som läser går aldrig ensam till sängs”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s