Maj och Kristina Sandberg föder ett barn

Ingången till att skriva om Maj i Att föda ett barn är Kristinas egen mormor. Det finns en del likheter som att bli gravid före giftermål. Vad finns det då för val? Gifta sig eller lämna bort barnet? Det går att läsa att Barnavårdsnämnden enligt lag från 1917 kunde ”förordna och entlediga tillsyn” av barn födda utom äktenskap.

Det var inte bättre förr. Som mensskydd har Maj en linneduk som viker ihop. Tänk hur otympligt och föga hygieniskt detta måste ha varit. Osäkerheten att som ensam i en stad bli gravid med en man hon knappt känner. Han tar sitt ansvar och hon kliver in i en främmande familj. En borglig familj med förpliktelser. Laga fina middagar, sköta hemmet, samtala med en svärmor som gör mer skäl för svär än mor. Det är klart hon längtar efter sin mammas stek med sås och pressgurka. Längta hem.
Som nygift mor förväntas hon lämna sitt arbete och sina vänner. Att leva med sin man och hans vänner. Att ta hand om sitt barn. Barnet som skriker, de andra dricker sherry. Barnet som kräver. Varför räcker inte viljan att älska och bli älskad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s