Ta en promenad med Maj och Kristina Sandberg

I boken Att föda ett barn kan du följa med på promenad genom Örnsköldsvik, eller Övik som vi lokalbor säger (eller lokalbor i exil). Vill du se gamla bilder från Övik har museet en hel del att visa.

Maj jobbar på Kjellins konditori. Jag har inte hittat något om detta, men det skulle kunna vara en omskrivning för Stenmans konditori som då låg på stora torget. Idag huserar här Åhléns och Waynes. På 30- och 40-talen var caféerna välbesökta för att under 50-talen få konkurrens av tv-apparaten. Mer om detta kan du läsa här.
Staden beskrivs 1938 på detta sätt: ”Örnsköldsvik är en ovanligt trivsam stad och lagom stor, för att man ej ska tappa bort varandra i vimlet.” (Friluftsfrämjandets årsbok 1938)

När Maj för första gången träffar Tomas Berglund på konditoriet följer hon och hennes väninna med honom och en manlig vän en på biltur. De går mot Viktoriaesplanaden (blå linje på bilden nedan) där Tomas bor. I en lägenhet på tredje våningen i ett grönmålat hus, det står rosa pelargoner i fönstren i trapphuset. Maj har på sig en sommarklänning med bomullskofta. Här får vi även veta att Tomas som bor ensam efter sin skilsmässa ofta går till Stadshotellet och hämtar mat, strömingsflundra med pärstampa (vid siffermarkeringen på bilden nedan). Staden är även idag tämligen samlad kring torget och två affärsgator, Storgatan och Nygatan. Parallellt med Nygatan ett kvarter bort ligger Viktoriaesplanaden.

Bilturen går ut till Gullvik som redan då var ett sommartillhåll. Idag är det både sommarstugor, året om boende och camping här ute med ett fint havsbad och sandstrand. Vi ett senare tillfälle tar de båten från Köpmanholmen ut till Ulvön för att dansa. Båten till Ulvön går fortfarande från Köpmanholmen idag.
Själv hyr Maj ett rum på Bergsgatan, på den övre delen av staden (röd linje på bilden nedan). Här läser vi att hon går uppför ”den branta backen” för att ta sig hem. Jag tolkar detta som Lasarettsgatan. Huset där hon bor har kallfarstu och furutrapp, kyrkklockorna hörs.

Örnsköldsviks centrum

Örnsköldsviks centrum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s