Fika med Maj och Kristina Sandberg

En av höstens släpp som jag verkligen ser fram emot är den sista delen (Liv till varje pris) av tre om Maj i Kristina Sandbergs romaner. Men innan dess ska jag suga på karamellen och gå in lite mer i de två tidigare böckerna. Idag avdelning fikabröd.

I boken Att föda ett barn jobbar Maj på Kjellins konditori i Örnsköldsvik när hon träffar Tomas. Här serveras bland annat trekanter med brödfat, ägg och anjovis på skräddarbröd, sockerdricka, napoleonbakelse. Här finns även karlspadergifflar med mandelmassa och äppelsylt som Maj tar med sig när hon åker hem till Östersund.

Skräddarbröd
Skrädda är ett gammalt ord för att sikta. Skräddakakor var ursprungligen gjorda på siktat rågmjöl.
50 g jäst
50 g smör (kan bytas ut mot ½ dl rapsolja)
4 dl mjölk
1 dl filmjölk
1 tsk salt
2 dl ljus sirap
1 1/2 msk anis och fänkål (finstötta)
ca 10 dl rågsikt
ca 4 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunken.
Smält smöret och häll på mjölken och filmjölken och värm till 37 grader.
Häll degvätskan över jästen och rör om tills den löst sig.
Rör ner salt, sirap, kryddor och hälften av rågsikten.
Arbeta degen.
Tillsätt resten av rågsikten i omgångar och arbeta sist in vetemjölet.
Låt jäsa i 30 min.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig.
Dela degen i femdelar.
Kavla ut dem till runda kakor.
Ta ut ett litet hål i mitten av varje kaka.
Nagga med gaffel.
Lägg på smord plåt.
Låt jäsa i 30 min.
Grädda i 225 grader i ca 10 min.
(recept hämtat från bloggen brödattbaka)

Annat gott som bakades på 30-talet:
Karlspadergifflar
med mandelmassa – se recept här
Andra småkakor som var populär på den tiden var jitterbug, de möra goda kakorna med marängsmet mellan och kruskakor, möra kakor med socker och kanel på kanten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s