Boken om norrland #blogg100

Det finns så mycket jag skulle vilja säga, citera och ta fram ur denna bok. Kort sagt säger jag – LÄS boken om Norrland.

PO Tidholm beskriver skeenden rakt och enkelt och det ger många eftertankar. Jag som själv är norrlänning. Men jag har flyttat ut sedan länge och lever ett bekvämt förortsliv. Har inte drabbats av nedläggningar och skogsindustrins framfart. Är stolt och håller med om att Ångermanland är mäktigt.  Sitter här och känner att vi måste kämpa för landsorten. Här i soffan. Sedan är det middag och jag lägger ner boken. Skäms lite.

Jag ger några smakprov på delar ur texten som liksom sticker till lite extra.
These are my norrland moments:
Vad är livskvalitet? I Hälsingland finns gårdar till salu för samma pris som en liten lägenhet i Stockholm. Bo vid älven, slipp köa för att ta bilen till affären.  I dagens samhälle borde väl distansjobb fungera kan jag tycka. Men jag bor ju i Stockholm jag. Jobba med kroppen det gör vi på gym.
I en hänvisning till boken ”Then winning of the west” menade man att den moderna amerikanen riskerade att bli en överciviliserad människa som inte skulle klara av att kämpa för sin överlevnad. ”Civilisationen är ett hot mot manligheten.” Hugga, hugga, bygga, bygga.
Om nu det är manligheten som är hotad eller om det faktiskt rör sig om hur väl människan kan hantera kriser är min fråga? Ta ett strömavbrott i Stockholm, ingen tv, kan inte ladda paddan. Katastrof.

Skogen var norrlands största arbetsplats en gång i tiden. Samhällen blomstrade, de stora skogsbolagen bjöd på julfest. ”Tills det en dag tog slut”.  Vad händer med samhällen och människor som plötsligt inte har jobb att gå till, en näring som tillför så mycket mer än bara jobbet? Det ger mer jobb, caféer, butiker och ett ständigt omlopp av händelser. Sedan tar det slut. Men här ställs också frågan om vad som sker i kommuner där stora bolag kommer in. Är det bara gott till samhället? Inte alltid. Vinsterna flyttas ut ur landet till det stora bolaget, kvar står kommunen med kostnader för fungerande samhällsfunktioner.
I boken Norrland får vi även veta att det på central nivå togs beslut som påverkade vad som skedde på lokal nivå. På sidan 73 kan vi läsa om att man ansåg att skogen skulle brukas likadant oavsett var den fanns i landet.

Min reflektion är som nyinflyttad till Stockholm 1989 när jag jobbade på en klädkedja, där kollegorna i ett möte skrattade åt de norrländska kollegorna som vill ha in jackor som fungerade mellan vinter och sommar. Vintern är ganska utdragen och ”våren” är sällan 20 grader varm i norr, i mars. Lika överallt. Nej. One size fits all har jag aldrig trott på.

Jag såg och hörde PO Tidholm på Sigtuna litteraturfestival i höstas och köpte boken där och då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s