Kodnamn Verity – Elizabeth Wein

Jag börjar med att säga att jag gillade boken mycket. Från perspektivet andra världskriget, vänskap, spänning och formatet, hur berättelsen är uppbyggd. Bara titeln rymmer en berättelse – Kodnamn Verity.

Vi följer Maddie och Queenie, som om kriget inte hänt, förmodligen aldrig blivit vänner. Deras unika kunskaper som växer fram och tar form genom ett krig. Alltid fascinerande att läsa om vad människor kan åstadkomma under nöd.  Genom hela boken ges glimtar av kriget som fond, i fokus kvinnornas vänskap. Det är både humor och hemskheter. Det är ju krig. Och just detta att kriget fungerar mer som en fond är en av de detaljer som jag tycker om. Andra världskriget är känt på så många sätt att ingående detaljer inte behövs. Jag fyller i dem själv.
Även nazisterna var fäder, kulturälskare, lärare. Kriget gjorde dem till bödlar. Det är en intressant fråga som alltid kommer att följa med. Var det bara kriget som gjorde dem till detta?

Boken är uppdelad i två delar, mellan kvinnorna och deras perspektiv på berättelsen. Jag tycker att det är lättläst, följsamt även om det lurar villospår här och där. En av karaktärerna är defakto spion.
Att tänka sig kriget, det lider brist på mat, du lever i en rädsla att du eller nära och kära ska sprängas i bitar. Här kan en beskrivning av att äta ett perfekt kokat ägg vara det ljuvligaste du någonsin läst.

Läs mer på Gilla böcker

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s