Sommaren utan män – Siri Hustvedt… eller…

Paus. Kan vara ett välkommet ord och ett ord som sårar mer än vad man kan tänka sig. Huvudkaraktären Mia får ordet paus från sin man efter 20 års äktenskap då han hittat en ”paus” i form av en yngre kollega på jobbet.

På de följande 204 sidorna hinner vi tillsammans med Mia gå genom flera tankar och diskussioner som skulle kunna fylla ut vilken tegelsten som helst. Författaren Siri Hustvedt lägger ut händelser och möten på ett nära, roligt och gripande sätt. Ibland så att Mia och författarjaget flyter samman.

Att karaktären Mia får möjligheten att stanna upp och faktiskt ta in varje möte som hon får i boken gör att jag som läsare följer med henne som en skugga. Jag är med klassrummet hos tonårstjejerna som ska skriva poesi, jag känner värmen från sängen när hon sover med grannfrun och hennes små barn. Att under några sommarveckor få så pass närhet i relationer till människor hon aldrig mött måste vara en ynnest.

Med Mias mor och hennes väninnor, De fem svanarna på äldreboendet, får vi ta del av tankar om livet, om skeenden och varför vissa broderier inte är vad de ser ut att vara.
Kort sagt – nej, vi träffar inga män, men vi pratar om dem. Hela sommaren. Sommaren utan män.

Allt sedan Helena Henschen gick ur tiden allt för tidigt har jag saknat något. Siri Hustvedt har seglat upp som en ny favorit. Hennes ”Vad jag älskade” rekommenderar jag starkt.  Även denna lilla godbit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s