Inget allvarligt – Justine Lévy

Hon är tillbaka. Eller, först nu får vi i Sverige en översättning av hennes första bok, Inget allvarligt, Justine Lévy. Här får vi en käftsmäll levererat med ett dåligt besked samtidigt som det servras champagne på ett kalas. Många känslor. Mycket bra. Läs!

Egentligen borde jag inte gilla hennes böcker alls. Hon är svag, lite mjäkig ibland och tar inte tag i sitt liv. Men det hon skriver sätter sig i magtrakten och stannar sedan där. Det är så avklätt och ärligt. Det är helt utan skydd och även den vackraste Parisvåning känns tung och dyster. På ett alldeles underbart sätt. Hade det varit en film hade den hetat ”the beginning”. Det som hände innan allt annat hände.

Det är som att dricka vin och kedjeröka i en vecka, både berusande och osmakligt. Det är att vara med när strålkastarljusen släcks och skuggorna kommer fram. Hennes kärlek lämnar henne för sin fars unga älskarinna. Hur hanterar man det? Att se det framför sina ögon, att det förnekas och sedan slår det tillbaka.
Justine Lévy är en av mina favoriter inte bara hos Sekwa förlag, utan på hela bokhimlen!

Läs några valda rader från boken så förstår ni nog vad jag menar…
”Så är det att vara vuxen. Att vara vuxen är att vara utbytbar.”

”Jag tänkte bara på mig själv, på hur ont jag aldrig fick, precis som när jag lämnade mamma.”

”Det svåra med allt det här är själva rehabiliteringen. Att behöva lära sig att älska, skratta, känna och gå ut genom dörren på nytt, att lära sig allt på nytt, som om jag blivit skadad i en brand, eller drabbats av förlamning, precis som han i Hitchcockfilmen som lider av minnesförlust och som måste återskapa sitt minne.”

Inget allvarligt, Justine Lévy, Sekwa Förlag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s