Mörk jord – Belinda Bauer

Steven, lilla pojke, på väg in i tonåren, försöker så desperat att få sin familj att älska varandra. Bara han hittar morbror Billys kropp som försvann för 18 år sedan. Förmodat mördad av den avskyvärde Avery.

En deckare, baksidetexten avslöjar en annorlunda vinkling av brottet. Redan där skär det till i magen. Det är barn som försvunnit och mördats. Det som gör det möjligt att läsa är att brotten är förlagda bakåt i tiden. Jag får en sorts distans.
Det är en pojke, en hed och en familj som är det egentliga fokuset. Det står klart när jag läst en bit in i boken. Morden blir till slut som en bihistoria, något parallellt, men inte fokus. Det som drabbar är hur en familj inte kan leva i nuet, älska sina barn som är i livet. Hur skuldkänslor och vanmakt förs vidare från mor till dotter, från mor till son.
Så lyckas Steven hitta den förmodade mördaren, fängslad och en brevväxling påbörjas.

(adlibris.comModernista förlag)

”Lille Toby Dunstan beskrevs i bildtexten som det yngsta av offren. En skrattande sexåring med utsående öron och fräknar till och med på ögonlocken. Steven log – Toby såg ut att vare en kul unge. Sedan mindes han – Toby var död.”

”På något sätt hade den lille pojke han en gång varit försvunnit någonstans, och ersatts av deta nya jag. Den nye Steven tittade inte på Dagens match eller köade i Blue Dolphin för att köpa småkakor för 50 pence.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s