Tio böcker och en nyårsmiddag – 2012 farewell

Årskönika, titta i backspegeln, sammanfatta. Så passande en dag som denna. Första nya fräscha dagen på ett nytt år. Här handlar det såklart om böcker jag läst och gillat lite extra mycket. Egentligen gillar jag nästan alla böcker jag läser. Alla böcker ger mig en upplevelse oavsett vad jag tycker om den. Men hej, nu kör vi på och gör en lista över lästa böcker under 2012 som har det där lilla extra.

1. Att föda ett barn/Sörja för de sina – Kristina Sandberg (Norstedts)
Kan inte skilja dem åt då de ingår i en trilogi, tredje boken ännu inte utkommen. Att boken utspelas till största delen i min hemstad Örnsköldsvik har såklart påverkat mig. På många sätt. Det här är min stad, det är beskrivningar från tidigare generationer. Seder och bruk, ni vet de lever kvar på vissa håll. Hur du bör sköta ditt hem, vilket mat du bör bjuda på, hur du uppför dig när du är ute på stadens gator. Småstad, där stannar mycket kvar även om folk flyttar därifrån.

2. Spill – en damroman – Sigrid Combüchen (Norstedts)
Den har allt jag älskar i en roman, människoöden, närvaro, stadsbeskrivningar så delikata att jag kan känna gatstenarna under mina fötter.

3. Samarbete med en fluga – Lydia Davis (Sekwa)
Noveller av den amerikanska kvinnan som i Sverige ges ut av Sekwa, den svensk-franska stjärnan på bokhimlen. Roligt, underfundigt, fyndigt. En språkfest och udda betraktelser.

4. Korparna – Tomas Bannerhed (Weyler förlag)
70-tal, uppväxt på landsbygd, missbruk, barnet som flyr undan. Starkt skildrat och många, många igenkännande detaljer för oss som växte upp i 70-talets Sverige.

5. Drömbokhandeln – Laurence Cossé (Sekwa)
Bara titeln borde vinna ett pris! Inledning med deckarvinkling, varför utsätts flera personer för attentat som till synes inte har något gemensamt? Sedan får vi se den, känna dofterna, ta på böckerna i drömbokhandeln. Ett projekt av några hängivna som vill ge det bästa till folket, en bokhandel som bara säljer goda böcker.

6.  Alltings början – Karolina Ramqvist (Norstedts)
Hur du varit ung under 80-90-talen blir det här som att läsa högt ur din egen dagbok. Delvis. Det finns många intressanta frågor kring det uteliv som beskrivs, sexuella kontakter, droger. Men, om man förvandlar krogen till en arbetsplats och relationerna till kollegor, mötesrum och kaffe så är det inte så olika.

7. Fallvatten – Mikael Niemi (Piratförlaget)
Norrländsk katastrof, en inlandstsunami drabbar oss. Vad gör du? Högt tempo, många människor, många öden. Att få diskutera boken med andra gav en andra våg (!) av upplevelser.

8. De imperfekta – Tom Rachman (Weyler Förlag)
Varje person/karaktär i boken har ett eget kapitel men där de korsar varandras liv. Varje kapitel blir en novell på sitt sätt. Läste denna på en strand i Grekland, underbart.

9. Bubblor – Claire Castillon (Sekwa)
Rakt på, som att prata med en lätt störd kompis. Noveller att ta med sig och läsa då och då eller läsa den i ett enda ryck.

10. Alla mina vänner är Superhjältar – Andrew Kaufman (Printz Publishing)
Utropas härmed till den roligaste bok jag läst 2012! Full av humor, kärlek och vänskap. En liten goding.

Så kom vi då till nyårsmiddagen, slutklämmen på ett matår
Förrätt: Ceviche på lax smaksatt med lime, koriander, färsk ingefära, serverades med smörstekt franskbröd

Mellanrätt: Halstrade pilgrimsmusslor serverades med saffranssås (vårlök, fänkål som fräst i smör, kokats i buljong och vitt vin, en skvätt grädde), lättkokta sockerärtor

Varmrätt: Baconlindad torskfilé bakad i ugn, jordärtskockspuré (mycket smör i den), lättkokta sockerärtor

Mellanrätt 2: Vitlöksgratinerad hummer

Efterrätt: Hemlagad glass med saffran och vanilj, vaniljsockerslungade lingon (lät fint va?!)

Tadaaa! Nu kör vi på med 2013!

1 tanke på “Tio böcker och en nyårsmiddag – 2012 farewell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s