87 dagar kvar till Bokmässan i Göteborg


– führ alle (22-25/9)

I år blir det andra året som jag åker till bokmässan i Gbg med mina bokvänner från BK Selma. Här är ett axplock böcker jag mumsat i mig tillsammans med god mat på restaurang med tillhörande bokdiskussion och betygssättning:

Maj 2011
One Day/David Nichollsbetyg 3.
Växlar mellan pubertala berättelser och förutfattade karaktärer till igenkännande leenden och reflektioner över livet. Dock är det en känsla som genomsyrar boken, någon sorts kontakt som förmedlas som ger den substans. Härligt att läsa på engelska!  (B.A.Rhttp://restaurangbar.se)
April 2011
Tony & Susan/Austin Wright –  betyg 3 .
WOW tänkte jag de första 60 sidorna, det här blir en femma… tydliga, välformulerade karaktärer, bra blandning mellan huvudperson och övriga, underbart att ”stanna” i rummet och ändå händer det massor (via boken i boken). Men så kommer ett ganska långt parti med tillbakablickar och funderingar som stannar upp hela berättelsen och jag tappar fokus och lust. Jag vill inte ha en ”tredje” bok i boken. Detta drar ned på slutbetyget på en häftig bok, med lättsamt språk som binder fast mig vid berättelsen. (El Diablo – http://www.el-diablo.se/)
Feb 2011
Igelkottens elegans/Muriel Barbery
betyg 3.
Je suis France damour! Elegant bok, härligt fransk, mycket ”scenisk”, fantastiska karaktärer som bygger o stödjer varandra utan att ta plats från huvudkaraktärerna. Men..en korvstoppande messersmitterling i början drar ned betyget. Man behöver inte förklara det vi redan förstått som läsare. Och restaurangen får betyg 5!  (
Bistro Nouveau – http://www.bistronouveau.se)

Dec 2010
Sista resan/Carsten Jensen-  betyg 4.
Att läsa Sista resan är som att skära med en varm kniv genom smör. Texten glider så lätt framåt och jag vill bara ha mer. Mer smör! Miljöbeskrivningarna är talande och ger ett fördjupat intryck. Jag ser händelseförloppet framför mig, jag får verkliga bilder och intryck.

Det finns ett tungsinne som vilar över livet även om hoppet dyker upp då och då och lika snabbt försvinner. Jag tänker på konstrasten mellan dåtidens berättelse och hur den skulle kunnat se ut i nutid. Texten är enkelt vacker och drar hela tiden berättelsen framåt. Det finns inga tråkiga transportsträckor. Bara vägen mot den sista resan. (Rival –  http://www.rival.se)

Oktober 2010
Irka från Warszawa/Irena Woszczynska – betyg 2
En gripande berättelse, såsom berättelser från krig är. Perspektivet om vad som är viktigt här i livet ställs alltid i fokus när dramatiska historier berättas. Det är gemenskap, kärlek och sammanhållning. Det är överlevnad, beslutsamhet och svåra val. Det här skulle kunnat bli en berättelse från andra världskriget med en vinkling av kärlekshistorier. Men här tappar författaren, eller redigeraren på bokförlaget, bort sig. Vi får åka med på en historisk vandring som fylls av så många olika människor att redan efter 50 sidor har jag tappat bort mig. Vem är vem? Det är just detta som drar ner betyget på boken.

Men kvar ligger minnet av alla dessa människor som förlorade sina nära och kära, förlorade sina hem, vann nya vänner och om en lökmacka på julafton som smakade himmelskt. Jag ska tänka på det när jag äter rökt lax, julskinka och choklad.

2 tankar på “87 dagar kvar till Bokmässan i Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s